A méz összetevői


A cukorrépa termesztés és a belőle való cukorgyártást megelőzően édesítésre a mézet és a gyümölcsöket használták eleink. A méz jelentős szerepet játszott a népi orvoslásban is.

A méz összetevői: 30-35%  szőlőcukor (glükóz), 35-40% gyümölcscukor (fruktóz), 2-10% egyéb szacharinok, 2-12% dextrin, 0,1-0,5% fehérje, 0,1-0,3% ásványi anyagok, 18-22% víz.

A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől. 13 féle aminosavat tartalmaz, esszenciálisakat is. A fehérjék részben növényi (a növények nektárjából) és részben állati eredetűek ( a méhek garat mirigyéből ). A méz összetételét nagyban befolyásolja, hogy milyen virágokból gyűjtötték a méhek, melyik régióban, időszakban, sőt ugyanazon méhészetben eltérő lehet az egyes méhcsaládok által gyűjtött méz összetétele is.

Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül tartalmaz kálium-, mész- és egyéb sókat, vasat, rezet, mangánt, kobaltot, cinket, jódot, flórt stb., melyek hatással vannak az emberi egészség megőrzésére. Ezek az anyagok a talajvizekben feloldott állapotban vannak jelen, ahonnan a növények felszívják és rajtuk keresztül jutnak a mézbe.

Ha ismerjük a méz összetevőit és azok hatását az emberi szervezetre, következtetni tudunk arra, hogy milyen betegségek, elváltozások kezelésére használhatjuk eredményesen. Régóta használják a mézet a felső-légúti gyulladások csillapítására, mint édesítőszert a teákba, vajjal meleg tejben légcső- és torok gyulladásnál, szétmixerelt hagymával köhögés ellen.

Az általunk kínált mézek tulajdonságait, leírását és hogy melyik mire jó, a web-áruházunkban találja.

A méz jótékony hatása az emberi szervezetre nem csak fogyasztásával érhető el, de külsőleg alkalmazva is táplálja a sejteket, hidratálja, puhítja a bőrt, stb. További előnyiről, házi-receptekről, melyek elősegítik a bőrápolást a Szépségápolás kategóriában írok.

Ezeket a tulajdonságait felismerte a szépség ipar is és egyre bővül a méhtermékek felhasználásával készült kozmetikai szerek kínálata.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.