A méz


Azért táplálkozunk, hogy szervezetünket feltöltsük tápanyagokkal,

  • melyek szükségesek a kémiai- és biokémiai felépítésének egyensúlyba tartásához,

  • melyeket elhasználtunk fizikai aktivitással,

  • melyekkel biztosítjuk sejtjeink növekedését, megújulását és működőképességét.

A méz olyan élelmiszer, mely az összes fent említett feltételnek egyben megfelel. Egyszerű cukrokat tartalmaz, melyek a létfenntartásunkhoz szükséges tápanyagokat szállítják és amelyek védik szervezetünket, segítik megőrizni egészségünket.

Több, mint „étel”

Mézes keret

A méz magas energiatartalommal rendelkezik (320cal/100g). Különleges élelmiszer, természetes „üzemanyaga” az emberi szervezetnek úgy rövid-, mint hosszan tartó fizikai aktivitásnál. Ezt a tulajdonságát a magas szőlőcukor (glükóza) tartalmának köszönheti, mely gyorsabban szívódik fel a szervezetbe, mint a szacharóza, mely az étkezési cukorban található és gyorsabban alakul át energiává, melyet hasznosíthatunk. A legjobb, ha naponta fogyasztjuk, és ha mód van rá ahol csak tehetjük helyettesítsük a cukrot mézzel.

A vitaminok közül több is megtalálható a mézben, de csak kis mennyiségben. Jótékony hatását nem a vitaminoknak köszönhetjük, hanem egyéb összetevőinek. Mégis azt, hogy a méz – a finomított cukrokkal ellentétbe – nem „állítja a feje tetejére” az emésztésünket, ez a benne található B-vitaminok közül főleg a B1 vitaminnak köszönhető, mely az enzimekkel együtt hat a mézben lévő cukrokra.

Az általunk kínált mézek tulajdonságait, leírását és hogy melyik mire jó, a web-áruházunkban találja.

Habár napjainkban újra előtérbe került a méz, jótékony hatásai már ősidők óta ismertek voltak az emberiség számára. Őseink nem csak édesítőszerként használták, de fontos szerepe volt a népi gyógyászatban is. Már az ősi kultúrákban is fellelhető, habár felhasználása mindegyikben más és más volt.

A méz különleges tulajdonságait napjainkban sem csak az élelmiszer iparban hasznosítják. Egyre gyakrabban a különböző kozmetikai cikkek előállításánál is, ugyanis most már tudományosan is bizonyított, hogy segít a sejtek regenerálódásában és tápanyagokkal látja el azokat akkor is ha külsőleg használjuk. Megakadályozza a sejtek kiszáradását és védelmet nyújt a környezet káros hatásai ellen.