A virágpor


A növényeket két nagy csoportba sorolhatjuk az alapján, hogy a beporzásuk a szél vagy a rovarok segítségével történik. A rovarok által beporzott növények megtermékenyítését 75-80%-ban a méhek végzik, miközben gyűjtik a nektárt és a virágport.

A virágport a lábukon lévő kosárkákban szállítják a kaptárba, ahol a lépek sejtjeiben raktározzák. A virágpor a lárvák és a fiatal méhek táplálékául szolgál.

A virágpor színe és összetétele függ a növény fajtától, melyről származik.  Fehérjetartalma igen magas 15-20% és főleg eszenciális fehérjét tartalmaz, vagyis azokat, melyek az ember számára nélkülözhetetlenek. 100 gr virágporból annyi aminosavat nyerhetünk, mint 1/2 kg marhahúsból vagy 7 tojásból, ebből következik, hogy 35 gr (kb. 7 kiskanálnyi) virágporral biztosítani tudjuk az egész napi aminosav szükségletünket. További összetevői: cukrok (glukóz, pentóz), keményítő, cellulóz, enzimek, ásványi elemek ( Na, K, P, Ca, Mg, Fe, Cl, S, Cu, Co és Si ), zsírok közül az ember számára egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmazza, melyek eltávolítják az érfalakról a lerakódott koleszterint, vitaminok ( A-provitamin, B1, B2, B6, C, nikotinsav, pantoténsav, levélsav, biotin, rutin ).

A fennt leírtakból következik, hogy a virágpor az egyik legcsodálotosabb természetes anyag, mert minden bioaktív anyagból, mely a természetben megtalálható, a legjobbakat tartalmazza.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.