Méhméreg 4


A méhméreg a méhek méregmirigyének váladéka, melyet a fullánk segítségével juttatnak a sebbe. A méreg jellegzetes szagú, keserű, színtelen folyadék.

A méhek sohasem használják fullánkjukat támadásra, mindig csak a közzösség, a lakóhelyük vagy a saját védelmükre.

A fullánkjuknak szigonyszerű végződése van, ezért a szúrást követően – a darazsakkal ellentétben – a méh nem tudja visszahúzni és legtöbb esetben testéből kiszakad a méregzsákkal együtt. A méregzsák ezután fokozatosan átpumpálja a mérget a sebbe a fullánkon keresztül, melynek belseje üreges.

Egy szúrás alkalmával kifecskendezett méreg mennyisége nem haladja meg az 1 mg-ot. Ez a kis mennyiség azonban nem csak ahhoz elegendő, hogy más rovarokkal szemben megvédje magát, de az embernek is éles, égető fájdalmat okoz. A szúrás környéket begyulladhat, bedagadhat. A méreg hatóanyagai a vörös vérsejteket támadják meg, csökkentik a vérnyomást, hatással vannak az emésztési folyamatra, az idegrendszerre.

Egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki a méhcsípés. Pl. izomgörcs, fulladás jelentkezik, nem csak a csípés környékén, hanem jóval nagyobb területen keletkezik ödéma, hányinger, hasmenés, eszmélet vesztés – ebben az esetben orvosi segítségre van szükség, addig is a betegnek kalcium tabletát adhatunk és erősíteni kell a szívműködést (fekete kávéval). Azonban nincs ok a rémületre, ugyanis annak a veszélye, hogy valaki túlérzékeny a méhméregre, ugyanakkora, mint ahogy mások az antibiotikumokra vagy egyes élelmiszerekre alergiásak.

Hogyan kerüljük el a méhcsípést

Mondhatnám, hogy “aki fél a farkastól ne menjen az erdőbe”, de magam ellen beszélnék. Említettem, hogy a méhek nem támadásra, hanem csupán védelemre használják fegyverzetüket.

Ha a méhek közé megyünk pár dolgot figyelembe kell venni:

 • ingerlik őket a nem természetes illatok, szagok, ezért ne használjunk ilyenkor dezodorokat, kölniket, ne menjünk közéjük frissen mosott hajjal, de alkoholt se fogyasztjunk.
 • bár a színeket másképp látják mint az emberi szem nem ajánlatos rikító, tarka öltözetet felvenni. A fehér szín nyugtató hatással van rájuk.
 • ne menjünk közéjük feldúlt idegállapotban
 • ha már köztük vagyunk kerüljünk minden hirtelen mozdulatot, ha nyugodtak, óvatosak vagyunk akár meg is simogathatjuk őket
 • ha ránk szállnak ne hessegessük el őket – nem legyek 😀 – csak támadásra adnánk okot
 • ha valamiért támadnának ne hadonásszunk, ne akarjunk elfutni, ezzel csak további támadásra adunk okot. Gugoljunk le, maradjunk mozdulatlanok, ha tehetjük lapuljunk meg pl. egy bokorban

Mit tegyünk, ha megcsípet a méh?

Minnél rövidebb időn belül távolítsuk el a fullánkot, hogy megakadályozzuk a méregzsák teljes tartalmának beszivárgását a bőrünkbe. Ennek a módja, hogy éles tárggyal (a körmünk mindig kéznél van) kaparó mozdulattal húzzuk ki. Sose akarjuk két újjal összecsípve kitépni, mivel így éppen azt érjük el, hogy a méregzsákból kinyomjuk a mérget a fullánk ütötte sebbe!

A csípés helyét kenjük be ecettel, vagy dörzsöljük be petrezselyem zöldjével.

A méreg jótékony hatása

Mint minden méhterméket a méh méreget is alkalmazzák a gyógyászatban.

Az ókori egyiptomi, görök és a római írások is tanúskodnak róla, hogy a méhészettel foglalkozó embereknek között jóval ritkábbak a reumatikus panaszok, mint a többieknél. Ebből következtettek arra, hogy ez a gyakori méh szúrásoktól lehet, ezért különbőző ízületi és izomzati betegségeknél alkalmazták a méhszúrást.

Napjainkban szintén ízületek és izmok reumás megbetegedéseinél, ideggyulladásnál alkalmazzák a méhmérget. Ma már azonban kevésbé fájdalmas a gyógyítás, ugyanis a méregből kenőcsöket, injekciókat készítenek.

A méhméreg kezelést nem alkalmazhatják azokon, akik alergiásak rá, komoly szívműködés elégtelenségben szenvednek, cukorbetegek, vesegyulladásuk van és terhes nőkön.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 Gondolat “Méhméreg

 • orsi

  Jó napot! Engem az érdekelne nagyon, hogy hogy is nyerik ki vagy szerzik meg a méhecskéktől a mérget, van rá valamilyen módszer vagy elpusztulnak? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszukat, kellemes és szép napot!

  • Győri Zoltán Bejegyzés szerzője

   A módszer, hogy a röpnyílásra (a kaptár bejáratába) gumiszerű lapot helyeznek, melybe áramot vezetnek. A rászálló méh az inger hatására beleszúr a lapba, melybe benne marad a fullánkja a méregzsákkal együtt. A méh pedig, sajnos elpusztul.

 • Attila

  A gumilap alatt uveg lap van amelyen a mereg megmarad es szaradas utan ki kristalyosodot formaban lekaparhato A mehecske nem pusztul el mert a fulankja nem szakad bele a vekony műanyag hartyaba!

  • Győri Zoltán Bejegyzés szerzője

   Sajnos az igazság az, hogy mind a két módszer alkalmazásban van még! Az általam leírt is.