A méhpempő


A méhcsalád népességét a királynő (anya), a dolgozó méhek és a herék alkotják. Az anya egyetlen feladata a szaporulat fenntartása – lerakni a petéket, melyekből a méhek fejlődnek. A herék a hímnemű méhek, melyek az anyát megtermékenyítik. A többi teendő mind a dolgozókra hárul. Ők szintén nőneműek, de képtelenek a szaporodásra (kivéve egy-két határesetet, de erről majd egy másik cikkben fogok írni).  A feladataik közé tartozik a lárvák és az anya táplálása, a család és lakhelyük védelme, a lépek építése, a kaptár tisztántartása, fertőtlenítése. Továbbá a nektár, virágpor, víz, propolisz gyűjtése, raktározása és feldolgozása.

 

mehpempoAz egyes egyedek fejlődésében és élethosszában nagy a különbség. Az anya a pete lerakásától 16 nap, a dolgozó 21 a here pedig 24 nap alatt fejlődik ki. A dolgozó lárvája a fejlődés első öt napjában, melyből három napig csak méhpempőt fogyaszt ezerszeresére nőveli súlyát. Az anya lárvája, mely végig pempőt kap több mint a kétezerszeresére.

Érdekes az is, hogy míg a dolgozók 4-6 hétig élnek a nyári időszakban, a téli méhek pedig maximum 5-6 hónapig, ezzel szemben az anya átlagos élettartama 3-4 év, de akár 5-6 évig is elélhet.

Gondolhatnánk, hogy ebben szerepet játszik a család munka megosztása. Mivel minden feladat a dolgozókra hárul – míg az anya “csak petét rak” – hamarabb elkopnak. Azonban tudnunk kell, hogy nem kis feladat az anyáé sem, mivel egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint a saját súlya. A lerakott peték száma az időszaktól függ, átlag napi 1.500 pete, de a család fejlődésének csúcspontján ( május – július) elérheti a napi 2.500-at is. Egy jó minőségű anya évente kb. 200.000 petét rak le – a megtermékenyített petékből lesznek a dolgozó méhek a nem megtermékenyítettekből pedig a herék.

Mint a legtöbb méh terméknek a méhpempőnek is gyulladáscsőkkentő és baktériumölő hatása is van. Ezen kívül javítja a sejtek anyagcseréjét és energiát ad. Segít legyőzni a depressziót, az idegkimerültséget, a fizikai fáradtságot. Növeli a vitalitást, lassítja a szervezet és a bőr öregedését.

A méhpempő elősegíti: a vérszegénység gyógyítását, a vörös vérsejtek szaporodását, operációk és szülés után.

A hormónok, melyeket tartalmaz:

  • pozitív hatással vannak a női betegségek gyógyítására, egyensúlyba hozza a menstruációt, segít a változókori panaszoknál, fékezi a nem természetes szőrzet növekedését főleg korosabb nőknél
  • szoptató anyáknál elősegíti a tej képződést és másodlagosan hat a csecsemő súly-gyarapodására is
  • felgyorsítja a koraszülött csecsemők fejlődését
  • megszünteti az étvágytalanságot
  • csillapítja a migrént
  • a méhpempő tartalmú krémek alkalmazásával puha, rugalmas lesz a bőrünk. Javíthatjuk velük a bőr vérellátását és megelőzhetjük a bőr berepedezését
  • tágítja az ereket és kiegyenlíti az ütőerekben lévő nyomást.

Méhpempőkúra kb. 3 hétig tart. 250 g mézet, mely 1-3 g méhpempőt – esetleg még 15-30 g virágport is tartalmaz – fogyasztunk el. Pontosabban egy kávés kanállal minden nap, reggel fél órával a reggelizés előtt.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.