A propolisz


A propolisz magyar neve méhszurok. A méhek által gyűjtött természetes anyag, mely 50-60%-ban gyantaféléket és balzsamokat, 17-30%-ban viaszt, 6-10%-ban illó olajakat, 5%-ban virágport és kisebb mennyiségben nyomelemeket tartalmaz. A pontos összetételét befolyásolja az is, hogy a méhek milyen növények rügyein, kérgéből, bimbóiból gyűjtötték.

PropoliszA méhek fertőtlenítő-, tartósító- és építőanyagként használják. Mint vékony lakkal bevonják a kaptár belső falát, a kereteket és egyéb részeit lakóterüknek, így azt fertőtlenítik és konzerválják. A réseket betömik vele, hogy megakadályozzák a hőveszteséget és biztosítsák a páratartalmat. A kaptárba került idegen rovar vagy állat maradványait szintén propolisszal itatják át, „mumifikálják” nehogy a kaptárban bomlásnak induljon és fertőzést okozzon.

Biológiai és farmakológiai vizsgálatok szerint pusztító hatással van többféle baktériumra, egyes vírusokra, bizonyos mérgeket semlegesít, csillapítja a fájdalmat és viszketést, regenerációs hatása van. Fájdalomcsillapítóként a kokainnál háromszor, a novokainnál ötször hatékonyabb.

Mikrobapusztító hatásának köszönhetően felhasználható a fertőző és gyulladásos folyamatok megelőzésében, gyógyításában, a bakteriális és gombás bőrbetegségek kezelésében.

Bebizonyosodott jó hatása a sebek gyógyításakor, különösen égési sebek esetén. Az I. fokú égési sebeknél még a vízhólyag keletkezését is megakadályozza. A nehezen gyógyuló sebek esetében rövid időn belül megszüntette a sebek folyását és gyógyulást eredményezett.

Segít a gyomor és bélműködés zavarainál, gyógyítja és megelőzi a fekélyes tüneteket. Sikeresen alkalmazták májgyulladás és prosztata gyógyításakor.

Gyógyszer gyártáson kívül felhasználják a kozmetikai iparban és fatartósító anyagokat is készítenek belőle.

A propolisz csodálatos anyag, de nem csodaszer!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.